Skip to content

Historie

Klægager (14 of 24)

Klægager

Den gamle digegreves gård

I disse historiske rammer kan man falde til ro og fornemme eller fordybe sig i stedets og egnens historie og planlægge ture i den storslåede sønderjyske natur.

Historie

I første halvdel af 1800-tallet lå der en lille gård ude i Forballum. Gårdejerne var det man kalder ”driftige bønder”, så de havde tilsammen 10 børn. Nummer 5 i børnerækken var en søn, der i sagens nature ikke skulle overtage den fædrene gård, da han ikke var den ældste i flokken. Da han nåede den myndige alder, flyttede han derfor til Østerende Ballum, hvor han købte en gammel gård og faldt for naboens datter, Herle, der var datter af den gamle møller Broder Thomsen Nicolaisen.

2

Det unge par fik af mølleren lov til at gifte sig med hinanden, på den betingelse at de skulle flytte den gamle gård 200 meter syd på, så den lå oppe på gestranden, da man så var i sikkerhed for havet. Dette havde den unge bonde dog ikke råd til, så mølleren forbarmede sig og skænkede dem byggeriet i bryllupsgave. Og således blev gården Klægager til og stod færdig i 1857.

Klægager blev hovedsageligt bygget af genbrugte materialer såsom sten fra Trøjborg og andre nedlagte gårde og tømmer, der var skyllet op på land. Gården har været i samme familie eje siden, og fungerede som landbrug og studedrift i de næste 5 generationer, indtil den nuværende ejer Christian og Ruth overtog gården og opførte en stor svineproduktion.

I 2006, efter en gennemgående renovation af stuehuset, fik de modet til at åbne dørene for de første B&B-gæster. Siden har Klægager B&B vokset og i takt med denne vækst og indvielsen af Nationalpark Vadehavet i 2010, valgte Ruth og Christian at satse udelukkende på gæster frem for grise og gylle, og rev siloer, svinestalde og gylletanke ned og renoverede den gamle kostald og avlslade til festlokaler som i dag bliver flittigt brugt.

Navnet Klægager er sammensat af ordene Klæg, som er en lerholdig sandjord som kendetegner egnen, og Ager der betyder mark. Kaldenavnet Den Gamle Digegreves Gård kommer af at flere af gårdens ejere gennem tiden har været formand for digelaget hvor titlen som digegreve følger.

Historie

2017

Danmarks smukkeste bondegård

2022

Syvende generation tager over

Jannik-paa-Klaegager
Klægager forår