Når gammelt og nyt mødes i forenelighed
Dette nyhedsbrev er en smule anderledes end de foregående, da Klægager den 1. juli 2023 fik afsluttet det endelige generationsskifte med sønnen Jannik Lorenzen. Men hvad lå bag, hvad skal der ske og hvordan overdrager man et livsværk på den bedste måde?
Der er gået mange tanker gennem hovederne på Ruth og Christian om fortsat at kunne være til stede på den gode måde – usynlig, men dog til stede. For nylig faldt Ruth over et citat skrevet af den kinesiske filosof Lao-Tzu for cirka 2.500 år siden og som hun selv siger; ”Det er sådan vi har det og det er sådan det skal være”
Citatet lyder: ”En leder er bedst, når folk dårlig ved, at han eksisterer. Ikke så god når folk tiljubler ham. Værst når folk foragter ham. Hvis du undlader at respektere mennesker, så undlader de at respektere dig. Men om en god leder som kun lidt dikterer, når hans arbejde er gjort og hans mål indfriet, så vil de alle sige: Dette gjorde vi selv”.
Ruth og Christian flytter ikke langt væk og når det lille gule hus står færdig, vil de have Klægager som nabo, til vest i stedet for til øst. Mere om det senere, men vil dog lige nævne, at Christian lover det bliver inden jul – han vil dog ikke sætte årstal på.
Klægagers generationer kort fortalt
Og så er vi tilbage til hvad gjorde de før os og hvordan blev Klægager til det den er i dag. Det er tid til historietimen.
Storbonde, studehandler og møller på Brink Møllegård i Østerende Ballum, Broder Thomsen Nicolaisen bygger i 1857 gården som i dag kaldes Klægager – Den gamle Digegreves Gård. Som bygherre er Broder dermed 1. generation på ejendommen. Klægager er en bryllupsgave til datteren Herle, som i 1859 gifter sig med Peter Andersen Hansen, der med dette ægteskab bliver 2. generation på ejendommen.
Den første Digegreve
Herle og Peter får to børn, Niels og Anne Catrine og datteren bliver gift med Kresten Jensen, der allerede gennem mange år har arbejdet for et digebyggeri, som endelig lykkes i årerne 1913-18. Kresten Jensen bliver den første Digegreve – en titel som fortsat anvendes om digelagets formand.
Sønnen Niels Thomsen Hansen, der nu er 3. generation, bliver gift med Marie Møller, der dør i en meget tidlig alder og efterlader Niels med deres eneste barn Herle Thomsen Hansen. Herle vokser derfor op hos sin faster og onkel Anne Catrine og Kresten Jensen, der er barnløse. Derfor arver Herle deres gård og er dermed ejer af to store marskgårde – sine forældres i dag kaldet Klægager og gården i Vesterende, der i dag kaldes Digegården.
Den første Lorenzen
I 1922 bliver Herle Thomsen Hansen gift med Jens Lorenzen, der stammer fra Bådsbøl Ballum. Hans forældre er Hans og Hansigne Lorenzen, der med deres ukuelige dansksind var en torn i øjet på de tyske myndigheder. Jens Lorenzen bliver hermed 4. generation på gården. Der er studedrift på ejendommen og Jens er Digegreve (møllepasser på bevandingsmøllerne i Ballum Enge), marskbonde og studehandler.
Herle og Jens får to børn, Niels og Ane Lorenzen og da Kresten Jensen dør, bliver Niels og hans kone Hanne forpagtere på hans gård, hvor Anne Catrine også bliver boende til sin død i 1957. Niels og Hanne Lorenzen flytter senere hjem på nuværende Klægager med deres to sønner Jens og Christian Lorenzen og på denne måde bliver Niels 5. generation.
Niels Lorenzen, der også var Digegreve, blev i 1949 blevet formand for en interessentskabet Ballum Enge, hvor marsken blev afvandet og studedrift for en stor del afløst af planteavl. Som de fleste marskbønder besad Niels en nedarvet og tilegnet viden om og respekt for naturen, som han levede af og med.
Niels’ hustru Hanne var husmor med stor H og hun plejede huset og familien omsorgsfuldt og dygtigt. Hun var ferm til håndarbejde og modtog derfor Jyllands-Postens ”Nette”. Da Hanne dør bliver stemningen på gården mere trist.
Christian og Ruth Lorenzen
I 1985 overtager sønnen Christian Lorenzen som 6. generation gården, som han giver navnet Klægager. Han bygger svinestalde i samråd med sin far og har marsken under huden. Christian har mod på nye tiltag, så Klægagers areal forøges og maskinparken udvides.
I 1994 bliver Christian bliver gift med Ruth Jensen – også et ballumbarn og hun bringer to piger, Majbritt og Kristine med til Klægagers næsten nybyggede nabohus. Sammen får de sønnen Jannik og der er igen glæde og liv. Den nye familie nyder godt af bedstefars store fortællekunst. Han bliver boende i det gamle stuehus og værner om de historiske værdier, indtil han dør i 2003.
Der investeres i fremtiden
Der er pludselig ikke mere liv i det gamle stuehus, men fortsat masser af sjæl og historier. Ruth og Christian er meget bevidste om, at det ikke må gå tabt, så de indsender projektet ”Den gamle Digegreves gård – et åndehul ved marsk og vadehav” til Realdanias idekonkurrence: ”Liv i tiloversblivende landbrugsbygninger”. Projektet kommer ikke i betragtning, men familien vælger at realisere en stor del af planerne alligevel.
Det bliver starten på en nænsom renovering af det bevaringsværdige stuehus og i 2006 åbner Klægager for de første B&B gæster. Formidling indgår i opholdet, hvor både Ruth og Christian levende og dygtigt øser ud af deres viden om stedet, historien og landskabet.
Siden er Klægagers B&B vokset og i takt med denne vækst og indvielsen af Nationalpark Vadehavet i 2010, vælger Ruth og Christian at satse udelukkende på gæster frem for grise og gylle. Siloer, svinestalde og gylletanke rives ned og med hjælp fra A.P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond, LAG og egne midler tilbageføres gården tilde oprindelige 4 længer og restaureres. Den tomme stald og laden til omdannes til festlokaler.
I 2010 søger Klægager Realdanias kampagne ”Genanvend Gården”. Projektet omfattede primært nyindretning af den gamle kostald, hvor der er placeret et køkken og forsamlingslokale. Udvendigt restaureringsarbejde og nyt stråtag indgik også i planerne. Med hjælp fra projekt- og egne midler samt en hel del hårdt arbejde, resulterer det i, at Klægager i 2017 bliver kåret som “Danmarks Smukkeste Bondegård”.
Jannik Lorenzen og 7. generation
Med Ruth som primus motor er bedriften lagt fuldstændig om fra grise til gæster og Christian er nu medhjælpende husbond med alle de pligter der nu følger med sådan en titel. Jannik Lorenzen fører nu livsværket videre som 7. generation sammen med sin kæreste Nanna Ofelia Storm.
Men de er ikke ene på broen, da Ruth og Christian fortsat vil stå bag med deres store viden og fortællekunst. Også søsteren Kristine Lorenzen Stenkjær arbejder på Klægager, hvor hun har flere ansvarsområder bl.a. i køkkenet, som løses med dygtighed.
Jannik har overtaget en god forretning fra Ruth og Christian og der bliver ikke ændret på Klægagers koncept. Så ingen udvidelser hvad antal B&B gæster for der skal være tid og ro til at snakke med hver enkelt. For Jannik og Nanna gælder det stadig om at forkæle gæster på Danmarks smukkeste gård; Klægager – Den gamle Digegreves Gård.
Fra yt til næsten nyt
I 2021 tilkøbte Jannik det oprindelige aftægtshus, som havde stået tomt i mange år. Fremover og når det lille gule hus står færdig bygget, vil Ruth og Christian flytte fra Østerende 13B til Østerende 12. Jannik og Nanna overtager derfor familiens hjem med Klægager og forældre som nærmeste naboer.
Og der bliver knoklet på Østerende 12 med motorsav, hammer, skovl, sav, murske og minilæsser.
Der graves, forberedes til gulvvarme inden gulvet lægges, vvs installeres, beton sluses ind, taget rengøres for den tætte grønne bevoksning inden det pilles ned og et nyt skal op. Lige nu lægges de første sten af et murersjak og det bliver pludselig synligt, at fra yt til næsten nyt bliver et fantastisk sted med den bedste udsigt og med livsværket Klægager som nabo.
Hvad sker der af spændende ting og sager på Klægager i nærmeste fremtid?
Vi fortsætter selvfølgelig vores onsdagsmenuer og deltager i Tønder Festival 4+ med en middag den 23. august.
Koncert i Laden på Klægager og let aftensmåltid lørdag den 30. september, hvor vi får vi besøg af Vokalgruppen Harperne, der med deres alsidige repertoire fra klassisk til rytmisk musik og med et touch af jazz, swing, pop, evergreens og rockballader, gør det umuligt at sidde stille på stolen.
Vores Sønderjyske kaffebord er populært, så vi gentager succesen på Klægager den 17. oktober og dagen efter byder vi ind til et arrangement, vi kalder for ”Fra Vaden til Laden – Smag Marsken”.
Men tag et kig på vores hjemmeside under ”Det sker” for at læse mere. Her kan du se pris og tilmelde dig et eller flere af vores spændende arrangementer.
Og så er det bare at sige tak for, at du tog dig tid til at læse nyhedsbrevet – vi håber at se dig på Klægager
Bente
august 16, 2023 @ 8:16 pm
Held og Lykke til jer alle.
THORKILD LORENZEN
august 26, 2023 @ 7:27 am
Fantastisk historie er glad for at næste generation er på plads